Светочувствителната (фотосензитивна) епилепсия е рядка форма на заболяване, което се среща при 3 до 5% от случаите на епилепсия, най-често при деца и подрастващи. При тази форма на епилепсия пристъпите се провокират от ярки проблясъци на естествена светлина или от високочестотни трептения, срещащи се например в телевизионните програми или във видеоигрите.

Канадски специалисти от Университета Долхаузи за пръв път описали в медицинската литература неизвестната до момента разновидност на фотосензитивна епилепсия, която нарекли „селфи епилепсия“. В публикация в списание Seizure се разказва за момиченце, страдащо от епилептични припадъци.

За да открият причините, специалистите направили на момиченцето електроенцефалограма. Процедурата станала в тъмна лаборатория, по време на която пациентката на няколко пъти си направила селфи с мобилния.

Лекарите обърнали внимание на това, че проблясъкът и трептенето, съпровождащи процеса на потискане на „ефекта на червените очи“ от камерата, предизвиквали изблици на абнормна електрическа активност в мозъка на момичето. Това ги навело на мисълта, че имат работа със светочувствителна епилепсия, чиито пристъпи се провокират от селфито.

Авторите на публикацията подчертават, че става дума за единичен случай. За да установят дали селфито може да предизвика припадъци при всички пациенти с фотоситзетивна епилепсия, са необходими по-нататъшни изследвания.