Дяволи, върколаци и вампири внимавайте! Представяме ви седем шокиращи и изненадващи факти за чесъна – единственият зеленчук, който прави живота ви ужасен. И което може да преврърне обикновения човек в супермен, предупреждават експерти от сайта Hhdresearch .

Чесънът съдържа много полезни минерали и влияе положително на всички системи на човешкото тяло. Той е мощен природен антиоксидант и антисептик.

Чесънът подобрява издръжливостта. Той се яде от древни времена, за да укрепва здравето. Древните египтяни, римляните и гърците хранели с чесън работниците, олимпийците, войниците и моряците. Смятало се е, че той въздейства за увеличаване на производителността и работоспосоността на мъжете.

Чесънът укрепва сърцето. Най-сериозни положителни ефекти са показани при хора със сърдечни заболявания. Шестседмичен курс на чесново масло понижил пиковата сърдечна честота и повишил физическата активност, сочат изследвания.

Чесънът е полезен за храносмилателната система, благодарение на него стомахът усвоява по-добре тежките храни, заради което в много кухни по света се добавя към месни и мазни ястия.

Чесънът намалява нивото на "лошия" холестерол - липопротеините с ниска плътност, които транспортират общия холестерол през клетките и след това се установяват върху съдовете. По този начин чесънът може да намали заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, и да нормализира кръвното налягане.

Чесънът предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Оказало се, че веднага щом тромбоксаните се освободят в кръвта, тромбоцитите се слепват активно. Но комбинацията от вещества в чесъна блокира образуването на тромбоксан 1-2 часа след яденето на чесън.

Чесънът е идеално средство против рак, тъй като предпазва от свободни радикали поради съдържанието на алицин. Така зеленчукът може да потисне раковите клетки.

Чесънът потиска растежа на патогенни микроорганизми. Той се слави като убиец на бактерии, Escherichia coli, салмонела и щамове Staphylococcus aureus. Асистентът тук са алицинови и серни съединения.

Чесънът е полезен както за здравите хора, така и за тези, които са с разклатено здраве, коментират експертите.