Повишеният холестерол е причината за появата на плаки в съдовете, които увеличават риска от инсулт и инфаркт. За щастие има лесни начини за намаляване на холестерола.

Яжте овесена каша. В идеалния случай трябва да ядете каша, приготвена от цели овесени зърна, а ако не, от груби зърнени храни. Овесените влакна ефективно помагат за понижаване на лошия холестерол (липопротеини с ниска плътност), който е опасен с образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Консумирайте ядки. Не е задължително да са орехови. Всички видове ядки осигуряват на организма този тип мастни киселини, които предпазват кръвоносните съдове от холестеролни плаки. За целта се препоръчва да се ядат около 45-50 грама ядки дневно.

Разходки. Ходенето трябва да се прави всекидневно в продължение на поне 30 минути - това увеличава способността на тялото да пречиства кръвта от мазнини след хранене. Лекарите дори отбелязват, че такава норма е достатъчна, за да се спазват само пет дни в седмицата. Колкото повече човек се движи, толкова по-добра е проводимостта на съдовете му и състоянието на съдовите тъкани.

Яжте по-рядко извън дома. Готовите ястия в повечето случаи са пълни с наситени мазнини, калории и натрий. Често, за икономия, храната се пържи в едно и също олио няколко пъти, към супите се прибавя брашно за гъстота, зеленчуковите ястия се приготвят от развалени зеленчуци. Много наблюдения потвърждават, че храната, приготвена у дома, е много по-полезна от гледна точка на поддържане на фигурата и здравето.

Пийте вода. За да изчистите тялото от лошия холестерол, е важно да пиете достатъчно вода. Този навик намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 50%.

Спете нормално. При хората, които са лишени от сън или, обратно, спят твърде много, нивата на холестерола се променят към по-лошо. Това се дължи на фактът, че метаболитните процеси, които влияят на съдържанието на холестерол, протичат през нощта.

Откажете се от кафето. Изследване в САЩ показа, че хората, които пият по две чаши кафе и повече дневно, имат значително по-високи нива на холестерол от тези, които са безразлични към кафето.