Човечеството не успя да си вземе поуки от кризите с ебола и зика и остава крайно неподготвено за следващата голяма вирусна епидемия, каквато и да е тя. Такъв е основният извод в анализ на международен екип от учени, публикуван в Британския медицински журнал BMJ.

Това становището на изследователи от „Харвард“, Университета в Единбург, Националната академия по медицина на САЩ, както и здравните служби на Швейцария, Великобритания и Щатите. Те анализирали държавни стратегии за справяне със заразни болести и плановете за действие на различните здравни служби в няколко страни, както и докладите след епидемията от ебола от 2014 г. и установили повсеместна неподготвеност за подобни ситуации.

Лошата подготовка е неоправдана и недопустима при наличието на толкова много информация и опит от епидемии в миналото, смятат анализаторите, начело с ръководителя на проекта д-р Сури Муун от Центъра по здравеопазване в Женева.

Броят на свирепите епидемии в последните три десетилетия расте, така че адекватната подготовка става още по-задължителна. С това, което показват здравните доклади обаче, изглежда че при нова епидемия хората ще направят същите грешки като при ебола, която доведе до смъртта на десетки хиляди само за две години.

За да са подготвени държавите, са необходими политически и финансови ресурси, които сега не са приоритет за никого. Здравните системи обаче трябва да се ориентират към мониторинг и превенция, ако искат да оцелеят в следващата здравна криза. А тя няма да се бави много, прогнозират учените.