Не само силните УВ лъчи могат да увредят кожата на лицето. Дерматологът от Фондацията за кожа и рак при биологичния псориазис и ноктите Шямалар Гунатисан отбеляза, че отрицателното въздействие върху човешкото здраве от използването на технологията е равносилно на увреждането от слънцето. По-специално, говорим за синята светлина, която идва от лаптопи, телефони, таблети, телевизори и LED лампи.

Експозицията е доста кратка, но мощна и веднага прониква в кожата, обяснява дерматологът.

Само пет работни дни пред цифрово устройство за около шест часа могат да имат същия ефект върху кожата като 25 минути на обедното слънце без никаква защита, казват учените.

Излагането на синя светлина, особено за дълго време, причинява хиперпигментация, което може да доведе до кафеникав тен на кожата. Виждаме, че това също води до стареене, оцветяване и дехидратация, добавя Гунатисан.

Как да защитим кожата?

Според Гунатисан най-лесният начин да се предотврати силното облъчване е да се ограничи времето за използване на въпросните устройства. Дерматологът отбелязва, че това е полезно не само за психичното здраве, но и за зрението.

Освен това, когато използва техниката, специалистът препоръчва намаляване на яркостта на екрана.

Можете да защитите кожата си и с процедури, които съдържат мощни антиоксиданти, включително витамини В3 или С, препоръчват експертите. Оцветените слънцезащитни продукти или гримът с помощта на фон дьо тен защитават кожата ви по-добре от конвенционалните слънцезащитни продукти.

Важно за храната е да съдържа малко количество железен оксид, допълва специалистът.

През юни 2019 г. учените съобщиха, че процесът на правене на селфи води до ранно стареене. Ново проучване на козметичната фирма Avon показа, че високоенергийната видима светлина (HEV радиация) от смартфоните има разрушителен ефект върху кожата на лицето и продължителното излагане на това лъчение може да причини сериозни окислителни щети.