У нас те се появяват през август. Когато водата на морето е най-топла, плажовете – най-населени, а къпането – най-желаният начин да тушираме жегата.
И отпуснали се доволно над вълните – лекото опарване така може да ни стресне, че най-малкото е да нагълтаме вода...
Опарване или болков шок – и двете усещания, които може да причини „погалването” от медуза, са шокиращи.
А нерядко и с фатален изход!
Ето защо е важно да знаем правилата за първа помощ след контакта с медузи.

При опарване е нужен амоняк

Знае се, че нашите черноморски медузи, както и повечето, които се срещат във водите край Европа, Египет, Турция и други не толкова екзотични страни, не представляват опасност за живота. След допира им по тялото на човек от опарването остава неголямо червено петно. Въпреки че ние го приемаме като незначителна травма, специалистите препоръчват незабавно да излезем от водата. Това най-вече се отнася до децата, възрастните хора, алергиците, както и до тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата и дихателната системи. Защото представителите на тези групи веднага след сблъсъка с медузата може получат болков шок, след който трудно могат да продължат да плуват.
Веднага след като „ужиленият” излезе от водата, трябва да му окажете първа помощ. Отначало трябва да премахнете от кожата пипалцата и парещите клетки. Фактът, че те не се виждат не означава, че по тялото няма остатъци от медузата. Не бива да ги отстранявате с ръка, защото още известно време те продължават да отделят отрова. За да се предпазите от токсините, трябва много внимателно да остържете травмираното място на кожата с тъпата страна на ножа, да го изтриете с пясък или със суха кърпа. След това промийте опареното с морска вода и използвайте което и да е противоотровно средство, което ви е под ръка. Такива свойства има содовият разтвор, нишадърният спирт и дори урината, която е богата на амоняк. В краен случай травмирания участък на кожата може да се обработи и с алкохол – водка, ром, уиски...
След всички тези манипулации с изгореното, трябва да се нанесе препарат, спиращ възпалителните реакции. Идеалният вариант в този случай е гел с хидрокортизон. Ако нямате такова средство под ръка, не го заменяйте с йод или каквото и да е друго от този вид.
Такива препарати са прекалено агресивни, те няма да снемат възпалението, а напротив, ще увеличат площта на изгореното. Не бива да нанасяте върху раненото и пантенол. Той помага само при термични изгаряния, а медузата оставя след себе си химични следи!
След като пострадалият получи първа помощ, трябва да се скрие на сянка. Не е задължително да напуска плажа, достатъчно е да прикрие травмираното място от тялото от ултравиолетови лъчи. Колкото до къпането, морската вода няма да навреди, а напротив, ще ускори заздравяването.

Мехурите да се привържат

Далеч не винаги срещите с медузи завършват с незначителни опарвания. При съприкосновение с мекотелото, някои желеобразни субстанции може да наградят безгрижния плувец и с мехури. Ако се случи това на вас или на ваши познати, окажете първа помощ както и в случаите с по-безобидните опарвания, само че действайте много по-внимателно.
Вашата цел е да не допускате мехурът да се спука - ако това се случи, под ципата може да проникне инфекция. Затова изгореното трябва да се изплакне с вода, а не да се търка с пясък или кърпа. След това мехурът трябва да се защити от възможно увреждане. Запомнете,  в този случай пластирът няма да свърши работа, под него се създава влажна среда, която е истински рай за бактериите. Затова на изгореното трябва да се наложи превръзка от няколко слоя бинт.
Когато пострадалият се добере до аптечка, добре е да му дадете антихистаминов препарат, който смъква възпалителния процес и сърбежа, както и аналгетик, който ще намали болката. Ако засегнатото място е прекалено голямо, по-добре е да се презастраховате и да го покажете на лекар.

При болков шок – викай спешна помощ

За съжаление сред медузите има и такива, след допира от които се налага незабавна хоспитализация. Към тях се отнасят тези с красивото име „португалско корабче”. В Черно море, за щастие, няма как да се срещнете с тях. Затова пък те са чести гости по плажовете в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Австралия.
Случва се тези медузи да доплуват и до Средиземно море.
Не е трудно да ги познаете, те дрейфуват по вълните, гордо издигайки над вълните плавателния си мехур, приличащ на платно. Гледайки на прозрачното сиво с червено, нежно сребреещо и преливащо „въздушно кълбо” хората не могат да устоят  пред изкушението да го уловят и разгледат отблизо. Това е  фатално грешка!
Любопитният получава силно опарване, отравяне и изпитва остра болка не само в мястото на съприкосновение с медузата, но и в близките стави! Пострадалият се задъхва, губи съзнание, временно губи зрение и слух!
Понякога целият този ужас се съпровожда от халюцинации и бълнуване.
За още по-неприятна се смята австралийската кубомедуза. Хората се срещат с нея по-рядко, отколкото с корабчето, затова пък тя ги травмира по-силно! Това същество с неголям квадратен купол (20-30 см) има четири снопчета гигантски – до три метра! – прозрачни щипала, осеяни с милиони жилещи капсули. Отровата в тях стига да се убият едновременно трима души!
Тази медуза не бразди безцелно пространствата в океана, а целенасочено плува в плитките тихи води, за да половува скаридки. Къпещият се край плажа човек по невнимание рискува да се натъкне на нейните пипала и тогава се случва ужасното – в близките  няколко минути той има всички шансове да умре от болков шок или да се задуши!
Ако внимавате при влизане във водата, може да забележите кубомедузата. За нещастие това не може да се каже за ируканджи. Те са миниатюрни (12 на 25 мм) белезникаво-прозрачни камбанки с отровни тънки пипалца. Много често по време на контакт с тях хората дори и не забелязват до какво се докосват, само чувстват ужасна болка. Синдромът ируканджи предизвиква гадене, болки в цялото тяло и спазми, които понякога водят до парализа или смърт.
И ако срещу опарването от кубомедуза има противоотрова, то ируканджите досега си остават необезпокоявани от никакви препарати.
Всяка година австралийските лекари оказват помощ на 300 хиляди души, имали нещастието да се срещнат с тази медуза с размер на жълъд. Някой от тях обаче въпреки грижите умират.
При съприкосновение с португалското корабче, кубомедуза или ируканджи е важно да извадите пострадалия от водата. И след това веднага да извикате спасителите, които незабавно да го закарат в болница. Защото само квалифицирани лекари, разполагащи със съвременно оборудване и медикаменти могат да облекчат страданията на пострадалия и да запазят живота му. А докато чакате докторите, добре е да почистите кожата на засегнатото от медузата място от щипчиците, да го промиете с вода и да го обработите с нишадър или урина.