Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19, официално публикуван от страни и широко докладван от национални и международни медии, е значително по-малък от истинския брой на инфекциите, сочи  доклад на университета в Гьотинген.

Д-р Кристиан Бомър и професор Себастиан Фолмер използвали оценки на смъртността от коронавирус COVID-19 и тежките случаи от скорошно проучване, публикувано в The Lancet Infective Diseases, за да проверят правдоподобността на официалната статистика. Данните показват, че страните откриват средно само около 6% от заразените с коронавирус, а истинският брой на заразените хора в света може да достигне няколко десетки милиона, коментират учените.

Неадекватното тестване сериозно изкривява статистиката

Неадекватното и забавено тестване обяснява защо в някои европейски страни, като Италия и Испания броят на жертвите е значително по-голям (в сравнение със записани потвърдени случаи), отколкото в Германия, където са установени приблизително 15,6% от инфекциите, докато в Италия те са 3 , 5%, а в Испания - 1,7%. Степента на откриване е по-ниска и в Съединените щати (1,6%) и Обединеното кралство (1,2%) - две държави, които бяха подложени на широка критика от експерти в областта на общественото здравеопазване за забавен отговор на пандемията на коронавирус. За разлика от тях, Южна Корея изглежда е открила почти половината от всичките си инфекции SARS-CoV-2, сочи проучването на немските специалисти.

Необходими са нови мерки

Резултатите означават, че правителствата и политиците трябва да проявяват изключителна предпазливост при интерпретирането на цифрите за целите на планирането, казва Себастиан Волмер, професор по икономика на развитието в Университета в Гьотинген. Такива екстремни различия в броя и качеството на тестовете, проведени в различни страни, означават още, че официалните медицински записи не са информационни, тоест, не предоставят полезна информация. Необходими са сериозни подобрения в способността на страните да откриват новите коронавирусни инфекции, категорични са немските учени.