Липсата на сън влошава метаболизма на мазнините почти веднага - в рамките на няколко дни. И ако не спите достатъчно през делничните дни, но планирате „спасяващ“ сън през уикенда, това няма да помогне, доказаха учени.

Много хора нямат ясен модел на сън и през работната седмица често си лягат много след полунощ, като се надяват да поспят повечко през уикенда. Международен екип учени установили по пътя на изследване, че само няколко дни недоспиване са достатъчни, за да може тялото да усети негативния ефект. По-специално, нарушено усвояване на мазнините и повишено чувство на глад.

Експериментът бил проведен със здрави млади мъже в продължение на десет дни. Преди него те имали пълна почивка вкъщи в продължение на седмица, а след това спели не повече от пет часа в делничните дни.

За да установят ефекта от липсата на сън върху метаболизма, участниците дали кръвни проби. Оказало се, че недостигът на сън се отразява негативно на липидния метаболизъм след хранене. Липсата на сън довела до по-бързо елиминиране на липидите в кръвта след хранене, което може да провокира затлъстяване и наднормено тегло.

Симулацията на работната седмица завършила с „уикенд“, когато доброволците можели да спят в продължение на десет часа, за да се възстановят. Мастният метаболизъм станал малко по-добър, но не бил възстановен до първоначалното ниво.

Изследването помогнало да се разбере как тялото се справя с усвояването на мазнини в стресови ситуации, като липсата на сън.

Резултатите са свързани с друго проучване, което обяснява защо недостигът на сън кара човек да консумира нездравословна храна и бързи въглехидрати.

Откритията потвърждават многобройните данни, че липсата на сън влошава здравословното състояние и се отразява негативно на всички системи на тялото.