Преживелите наскоро едно или няколко травматични събития жени са склонни към затлъстяване, твърдят американски учени от Калифорнийския университет.  Същото се случва и с тези, които през последните години в живота си са преживели няколко негативни събития, свързани с инсулти, инфаркти, диабет и рак, уточняват учените, които стигнали до изводите след анализ на данни за 21904 жени на средна и напреднала възраст.

Учените изучавали както травматичните събития, станали по всяко време в живота на дамите, като смърт на близък човек или нападение, и негативните жизнени събития за последните 5 години, като грабеж или невъзможност да намерят работа повече от три месеца.

Резултатите показали, че колкото повече негативни събития е преживяла жената, толкова по-висок е рискът от затлъстяване при тях. При дамите, които преживели повече от 4 негативни събития, вероятността от затлъстяване се оказала повишена с 39% в сравнение с другите, при които през последните години от живота си нямали такива преживявания.