Само два часа недоспиване могат да ви направят зли и сприхави, ако особено зле недоспалите хора се справят с раздразнението в некомфортни ситуации, установили американски психолози от Университета в Айова.

В експеримента им участвали 142 души, които на случаен принцип разделили на две групи.

Участниците в първата група спели нощем както обикновено – около седем часа средно, докато тези от втората група в продължение на две нощи спели с от два до четири часа по-малко от обикновено.

До и след изпитанието всички участници изпълнявали различни задачи на фона на неприятни звуци. Целта на учените била да създадат некомфортни условя, провокиращи у участниците злоба и раздразнение.

В резултат на това при тези, които спели по-малко, нивото на негативните емоции било по-високо отколкото при участниците, които се наспивали както преди, разказва ръководителят на изследователския екип проф. Златан Кризън. По време на изпълнение на задачите ние манипулирахме степента на раздразнителност на звуковия фон и както се очакваше, колкото по-неприятен беше звукът, толкова по-зли ставаха участниците. Но тези, чийто сън беше ограничен, реагираха с особена ярост, независимо от степента на неприятност на звуковия фон, обяснява професорът.

Резултатите получили потвърждение и във всекидневието. Кризън и колегата му Антъни Милър провели още едно изследване с участието на 200 студенти, които в продължение на месец си записвали в дневник колко дълго са спали и колко злоба са изпитвали после през деня. Анализът на събраните данни показал, че студентите са много по-злобни и раздразнителни в дните, когато са спали по-малко от обичайното време.