Животът без партньор гарантира по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ), установили американски учени от университета в Западен Вашингтон. Разликата в теглото между женени и самотни участници била около три фунта (1 фунт е равен на приблизително 453,6 грама) в полза на вторите. Което значи, че самотните хора – били то ергени или разведени, по-често могат да се похвалят с добра фигура в сравнение с женените си връстници. Тази зависимост засяга хората с различна сексуална ориентация.

Животът в самота е полезен не само за външността, но и за здравето въобще – високият ИТМ отдавна е свързан с хронични заболявания, като диабет, сърдечни болести, дори някои видове рак и в крайна сметка с по-висока смъртност.

Авторите на изследването открили още, че след развода мъжете и жените за известно време губят килограми. И този ефект вероятно е предизвикан от стреса, смятат те. Но двойките, които живеят заедно, са по-пълни и затова, че са свикнали да готвят и се хранят заедно, заради което приемат и повече калории.

В същото време самотните хора са по-спортен тип, защото обикновено мислят за това как изглеждат, за да могат да се котират на „пазара на запознанствата“.