Местата в самолета, разположени близо до пътеките между седалките са най-честите разсадници на микроби, предупреждават американски микробиолози от университета в Аризона. Защо?

На тези места човек е в непосредствена близост до пасажерите, преминаващи към тоалетната. Придвижвайки се, те обикновено се придържат за облегалките на седалките и така по тези повърхности се „заселват“ милиони микроорганизми, пояснява The Daily Mail.

Микробиологът Чалс Герба събрал образци от повърхностите на над 20 самолета, в чието число подлакътници, мивки, джобове на седалки, масички, отделението за съхранение и кранчетата в тоалетните. Оказало се, че тъкмо по облегалките бъкало най-много от бактерии. Ученият призовава да се въздържате от посещения в тоалетната, която ползват 75% от пасажерите, но никой от тях не я почиства добре по време на полет.

По същия начин и умивалникът в тоалетната се превръща в едно от най-мръсните места. Това се отнася и за сгъваемата масичка, по чиято повърхност може да се намерят грипни вируси, норовирус и устойчив стафилокок. Преди използване трябва непременно да я почиствате с мокра кърпичка. Освен това в джобовете на гърба на седалките често се намират остатъци от храна и това е идеално място за размножаване на бактерии.

Докато самият въздух в самолета не е така замърсен, тъй като се филтрира и рециклира.