Световната здравна организация внася в международния регистър на заболяванията и зависимостта от интернет игрите, предава The Daily Mail.

Медицинските специалисти са длъжни да разберат, че при игроманите могат да се появят сериозни последствия, коментира в интервю в списание New Scientist Владимир Позняк от департамента по психично здраве и зависимости към Световната здравна организация. Тъкмо за това gaming disorder (игровото разстройство или натрапчивата пристрастеност към компютърните игри), тепърва ще бъде включено в раздела на психичните заболявания в новата версия на Международната класификация на болестите, която се подготвя за обнародване през 2018 година. Предишната версия на този справочник е била публикувана през 1990 година.

Точната формулировка, която ще описва симптомите на игроманията в класификацията на СЗО, засега не е утвърдена. Основен критерий за поставянето на такава диагноза трябва да стане ситуацията, в която желанието на човека да играе видеоигри преобладава над всички останали жизнени интереси и да се запази дори и тогава, когато става дума за заплаха за живота му, коментира специалистът.

За да се разработят тези критерии, през последните десет години СЗО е провела консултации с водещи световни експерти по психични заболявания. При повечето хора, които просто обичат да играят видеоигри, не се забелязва никакво психично разстройство, точно както не се забелязва алкохолна зависимост при повечето от употребяващите алкохол, коментира Позняк. При определени обстоятелства обаче, прекаленото увлечение от компютърните игри може да доведе до негативни последствия.

Неотдавна изследователи доказаха, че игроманията променя структурата на мозъка. Което вече е сериозна опасност.