Световната здравна организация няма солидни доказателства, че ваксината предпазва човек от инфекция и предаване на вируса на други. Следователно, дори след ваксинация трябва да се спазва социална дистанция и носене на маски, препоръчват експерти на организацията.

Ваксинацията е един от най-мощните инструменти за преодоляване на пандемия. След инжектиране на ваксината в кръвта на човек се произвеждат антитела, сякаш той вече е запознат с коронавируса. Това означава, че ако вирусът атакува ваксиниран човек, тялото му успешно ще отблъсне тази атака. Тоест, или ще предотврати развитието на инфекцията, или ще позволи тя да изчезне с минимални или никакви симптоми. Но ваксината не е инструмент, който изобщо не пропуска вируса в тялото и следователно, дори и да е бил ваксиниран, той може да бъде носител на патогена и да го разпространява на други.

СЗО няма убедителни доказателства, че след ваксинация човек не може да зарази тези, които са близо до него. Нейните представители направиха препоръка към хората, които се подлагат на ваксинация, да не се отказват от носенето на маски и спазването на социалната дистанция. Въпреки че ваксината предпазва от вредното въздействие на вируса, тя не предоставя абсолютно същата гаранция срещу разпространението на този патоген сред другите, подчертаха те. Хората трябва да разберат правилно какъв е препаратът, който са получили - той не дава право да се ходи без маска.