Всяко десето бебе в света се ражда преждевременно, а получените заради такова раждане усложнения „убиват“ ежегодно около 1 млн. деца. При това три четвърти от тях е могло да бъдат спасени, дори при липсата на отделения за интензивна терапия. Такива са данните, оповестени от Световната здравна организация, която в момента разработва специални препоръки за спасение на недоносените бебета.

По оценка на СЗО  ежегодно в света преди термина – до 37 пълни седмици на бременността, се раждат 15 млн. деца, тоест повече от всяко десето. А броят им непрекъснато нараства. Усложненията заради преждевременно раждане са станали основна причина за смъртта на деца до 5 годишна възраст – броят на умиращите за една година е 1 млн, а много преживели тази възраст страдат от пожизнена инвалидност, която създава трудности в обучението, проблеми със зрението и със слуха. СЗО смята, че три четвърти от загиналите деца са могли да бъдат спасени.

По-голяма част от тези процеси – до 60%, засягат Африка и Азия. Не експертите смятат преждевременното раждане за глобален проблем, тъй като сред държавите с най-голям брой недоносени бебета са Индия, Китай и Нигерия, но в десетката влизат още САЩ и Бразилия. Според статистиката преждевременно родените деца в страни с ниско ниво на доходите са 12%, а в страните с по-високо жизнено ниво – 9%.

В повечето случаи преждевременното раждане се случва спонтанно, но някои стават и в резултат от ранно стимулиране на родовата дейност или цезарово сечение.

Общите причини за преждевременно раждане включват многоплодна бременност, инфекции и хронични състояния, като диабет и високо кръвно. Частните причини обаче остават неизяснени.

Специалисти от Стандфорд допускат, че преждевременното раждане се случва вследствие промени в микрофлората на влагалището.