Световната здравна организация не е включила кафето в списъка на възбудителите на онкологични заболявания, но детайлно изследване показало, че много горещи напитки са свързани с висок риск от рак на хранопровода.

Кафето е нарочено за възможна причина за рак още през 1991 година. „Агенцията за онкологични изследвания“ към СЗО обаче не открила доказателства за това. Тогава бил проведен пълен анализ на множество изследвания и се установило, че любителите на тонизиращата напитка не бива да се безпокоят.

Агенцията изследвала и чаят мате, известен още като чимарао или чимарон, който е много популярен в Южна Америка. Там ракът на хранопровода е най-разпространен в сравнение с останалите части на света.

Мате също се оказал безопасен, според експертите. Но температурата, при която той и другите горещи напитки се сервират в латиноамериканския континент, може да допринесе за тежкото заболяване.

Все още доказателствата, получени при изследването на хора и животни, не са достатъчни, за да се каже категорично, че много от горещите напитки са вредни, коментира специалистът от агенцията Дан Ломис.

Ново изследване на горещите напитки обаче ги причислява към група „2А“, което означава, че те „вероятно са вредни за хората“. Любителите на чай не бива да се безпокоят, тъй като СЗО е изследвала само напитки, които се пият при температура над 65 градуса. А европейците пият чая при температура 60 градуса, като често добавят в него и мляко, което допълнително го охлажда.

Матето обаче се поднася в Южна Америка при 70-градусова температура. А изследванията върху животни показали, че прекалено горещата вода може да стимулира развитието на тумори.

При кафето всичко изглежда далеч по-добре. Любимата напитка на много от нас дори намалява риска от поява на ракови клетки в млечната жлеза, матката и черния дроб, припомнят експертите.