Носенето на ръкавици е препоръчително най-много два часа на ден, категорична е дерматовенерологът от Московския център по дерматовенерология и козметология Марина Горностаева.

Освен това, преди да ги сложите, трябва старателно да измиете ръцете си със сапун или да ги третирате с антисептик. Ръкавиците се слагат само след като антисептикът напълно изсъхне върху кожата на ръцете, пояснява Горностаева пред РИА Новости.

Също така, след като свалите ръкавиците, ръцете отново трябва да бъдат измити и обработени с антисептик, след което да се намажат с подхранващ крем. Ако кожата е особено предразположена към сухота, трябва да използвате овлажняващи и успокояващи продукти - мехлеми, лосиони и спрейове.

Сърбеж на кожата след лечение с антисептик възниква поради дехидратация и загуба на слой водно-липидна мантия. И такава кожа става изключително уязвима към други външни фактори, предупреждава д-р Горностаева.

Колегата й д-р Александър Мясников се противопостави на носенето на трикотажни ръкавици, тъй като те не могат да бъдат третирани с антисептик. Или ги сменяйте сто пъти на ден, или те стават заразни и опасни за другите, казва Мясников. Той напомни също, че маските не предпазват от коронавирусна инфекция, но могат да намалят риска от разпространение на инфекцията от вече заразени хора, при които болестта протича безсимптомно.