Руският доктор на геолого-минералогичните науки Анатолий Брушков се подложил на уникален експеримент – изял бактерия на безсмъртието!

Днес мъжът изглежда с 30 години по-млад.

Ученият открил бактерията Bacillus F в древните места на вечния мраз на Мамонтова гора в Якутия. Възрастта на въпросния микроорганизъм била над 3 милиона години, но бактерията била жива. Това е парадокс, сензация! Защото времето на всички живи организми на Земята е ограничено, казва ученият.

Съставът и биохимията на клетката днес са изучени много добре и ние прекрасно знаем как постепенно в нея се натрупват увреждания, които разрушават ДНК. Смята се, че това е основната причина за стареенето и смъртта на живите организми.

С древните едноклетъчни от вечния мраз обаче, това не се случва. Те не се разрушават, не стареят и не умират. Живеят повече от 3 млн. години и при това се чувстват прекрасно. Микроорганизмите, които открихме, бяха заобиколени с лед, но вътреклетъчната вода не беше замръзнала. Тя се оказа със 17% по-малко, отколкото в обикновените вегетативни клетки, обяснява ученият.

 

Брушков  провел редица експерименти върху мишки, след което решил да изпие бактерията и самият той, съобщава Аргументи и факти.

Резултатите се оказаха шокиращи, признава ученият. При мишките след въвеждането на бактериите се повиши двигателната активност и се увеличи продължителността на живота. Това е парадокс, тъй като обикновено тези неща са несъвместими. Колкото повече енергия изгаря организмът, толкова по-малко живее той.

Цялото семейство на учения било против това той да експериментира върху себе си. Брушков обаче не се вслушал в съветите им. А резултатът преминал всичките му очаквания – ученият се чувства прекрасно, а и видът му е повече от великолепен!

В науката е прието да се говори за резултати само когато има сериозна статистика, доказателства, изводи. За влиянието на бактериите върху мухите и мишките има изследвания и те са описани в научни статии. Но за моя личен опит нямам морално право да говоря, казва Брушков.

Моите субективни изводи може да са неверни, да са плацебо ефект. Ако кажа, че бацилите влияят положително на човешкия организъм, хората веднага ще решат, че това е еликсир на безсмъртието. Но до еликсира е още далече. Ние знаем, че бактерията живее вечно и е много устойчива. Но защо се случва това? Какви механизми защитават нейния геном от увреждания? Това тепърва предстои да изучим и аз се надявам, че то ще се случи в Русия, където са открити тези уникални микроорганизми. Ако разгадаем тяхната тайна, значи ще разберем и тайната на човешкото дълголетие. Бактерията може да живее вечно. Защо ние да не можем?