Използването на генната терапия за възстановяване работата на увредените след инфаркт участъци на сърцето предлагат руски учени от Московския държавен университет (MГУ). Става дума за активация на така наречените гени на живота в тъканите. Методът вече е тестван върху гризачи, съобщава "Правда.RU".

Разработката активира стволовите клетки на сърцето – това е резерв, който организмът може да използва за възстановяване на миокарда след увреждане, коментира Павел Макаревич от Института по регенеративна медицина при МГУ. Ние създадохме особена молекула на ДНК, която може да прониква в увредените клетки на сърдечните мускули и да възстановява жизнената им дейност, стимулирайки паралелно ръста на нови кръвоносни съдове, необходими за снабдяването й с кислород и хранителни вещества.

Учените предизвикали инфаркт у мишките. Тъканта на сърцето започнала да загива. И в този момент с цел да я възстановят приложели генна терапия. Само около две седмици след проведената терапия всички следи от увреждането на сърцето напълно изчезнали от тъканите на лабораторните мишки.