Инхалаторите за комплексно лечение на широк спектър от сериозни заболявания, включително пневмония, причинена от коронавирус, са разработени от руската компания PM&HM, която се готви да влезе на пазара, съобщава РИА Новости. Традиционните инхалатори не отчитат дихателната функция и проходимостта на дихателните пътища. В резултат на това 25-65% или повече от лекарството се установява в горните дихателни пътища или в ендотрахеалната тръба, без да попада в центъра на възпалението.

При новите инхалатори аерозолът се доставя изключително непосредствено преди инхалацията на пациента, поради което лекарството не се утаява в дихателните пътища и ефективността на лечението е значително повишена.

Нашите инхалатори могат да работят и с различни видове лекарства, които се използват за лечение на пневмония, включително тези, причинени от вируса COVID-19 - лекарства, които облекчават бронхоспазма, муколитици за отделяне на храчки и антибиотици за антибактериална терапия, коментира основателя на PM&HM Олег Абдиев.

Цената на инхалатора е 3000 рубли (около 70 лева). Инхалаторите вече преминават тестове за държавна регистрация. Те трябва да отидат в правителствени клиники. Тестване на инхалатори се планира в пилотни региони на базата на медицински институции.

Професорът, доктор на медицинските науки Владимир Краснов подчертава, че използването на тази техника е най-актуално при синдром на остър респираторен дистрес, когато противовъзпалителните протеази и токсичните кислородни метаболити се отделят в големи количества в отговор на възпаление. Това води до увреждане на ендотела на капилярите и алвеоларния епител, т.е. и в резултат на това възниква хипоксия. Вдишването с този метод може да увеличи скоростта на излагане на лекарства, като по този начин повиши ефективността на терапията.