Робот-хирург ще бъде създаден за нуждите на медицинското обслужване в Русия до края на тази година. А през 2020 година този робот вече реално ще участва в операции, съобщава главният уролог на Руското здравно министерство, един от разработчиците на робота Дмитрий Пушкарь.

През следващата – 2019 година, пет такива робота ще бъдат включени в операции. А през 2020 година техният брой в Русия ще бъде вече между 300 и 400 робота, уточнява техният „баща“ и добавя, че предстои изпитването на роботите върху живи пациенти.

Значителна част от операциите с участието на роботи в света се правят в урологията, но руският робот ще може да работи във всички сфери на хирургията, подчертава Пушкарь.

Това ще са роботи, управлявани от лекарите. Тяхната задача е да помагат на медиците за достигане на максимална точност в действията – до 1 микрон. Това е в пъти повече, отколкото може да постигне и най-квалифицираният специалист. И което е важно – роботите ще успяват сами да анализират случващото се в режим на реално време.

Стойността на руския робот ще е по-ниска от тази на американския робот-хирург Da Vinci. И освен това той ще е по-точен от него, обещават създателите.