Затлъстяването в Русия вече е достигнало това в Щатите, алармира специалистът от здравното министерство в Русия Сергей Бойцов. На Запад и особено в Северна Америка много хора са със затлъстяване, но ние догонихме по наднормено тегло населението в Щатите, пише Forbes с препратка към цитата на руския лекар.

За последните 20 години затлъстяването престана да е абстрактен проблем за Русия, подчертава Бойцов, който се позовава на факта, че затлъстяването при мъжете за това време е нараснало двойно и в момента и двата пола са се изравнили по наднормено тегло. 

Съвременната медицина разглежда затлъстяването като хронично обменно заболяване, което се появява във всяка възраст. То се характеризира с наднормена телесна маса с преобладаващо натрупване на мастна тъкан. Това заболяване повишава риска от смъртност при населението.

Данни на Продоволствената и селскостопанска организация при ООН сочат, че затлъстяването е най-разпространено в Мексико, където 32,8% от населението изпитват проблеми с излишните килограми. САЩ, които са на второ място, отстоят само с един процент от мексиканците.

Затлъстяването се превръща в сериозен проблем за глобалната икономика, то засяга всички страни в света и струва 2 трилиона долара годишно или 2,8% от брутния вътрешен продукт, по пресмятанията на компания McKinsey за 2014 година. Пушенето и въоръжените конфликти се оказали съвсем малко по-скъпи, докато прекалената употреба на спиртни напитки струва на световната икономика 1,4 трилиона долара годишно, сравняват авторите на изследването.