Робот за лечение на хора, страдащи от сърдечна недостатъчност, създадоха учени от Харвардския университет и от Бостънската детска болница.

Устройството-чудо представлява силиконова спирала, съвпадаща точно с контурите на сърцето и обвиваща го от всички страни. С помощта на пневматичен задвижващ механизъм, поставен около сърдечния мускул и имитиращ външните му слоеве, обвивката се компресира и декомпресира и така ускорява естествените сърдечни контракции. 

Обвивката се свива в ритъм със сърцето и поддържа неговата дейност. Активността на устройството се контролира от компютър и се настройва в случай на необходимост – например ако сърдечната функция се възстановява, мощността за поддръжка се намалява.

Идеята за „мекия робот“ е основана на анатомията на сърцето. Роботът има няколко неоспорими достойнства. Първо, той не влиза в пряк контакт с кръвоносната система на пациента, което ще рече, че не се появяват проблеми със съсирването на кръвта. Второ, роботът се подбира индивидуално в съответствие с проблемите на човека и оказва помощ точно в тази област на органа, където тя е необходима.

Ефективността на робота вече е тествана успешно на прасета и скоро ще бъде изпробвана върху хора, информират създателите.