Робот, който помага да се раздвижат мускулите на ръцете след прекаран инсулт, изобретиха американски учени от университета Браун, Рот Айлънд.
На всеки, прекарал инсулт, се налага да прави физиотелапия, за да възстанови изгубените навици. Пострадалият се учи да отваря сам консерви, капачки на буркани, да завива електрически крушки и т.н. И за да възстанови "формата си", човек трябва да прави мининум час упражения дневно под ръководството на физиотерапевт. Така че проблемът е не само във времето, а и в това доколко всеки може да разчита на индивидуален физиотерапевт.
Американски физиолози измислили специално устройство, което може да замени физиотерапевта по време на заниманията. То се облича на ръката на пациента и го конкролира как се справя с поставените задачи, а при необходимост коригира поведението на пациента, като му помага да извършва правилни движения. Изследванията показали, че новото устройство е много ефективно при рехабилитация след инсулт. Учените се надяват след няколко години то да бъде пуснато в масова продажба.