Артритът е общото название за множество възпалителни заболявания на ставите – пълният списък на всички форми на артрита включва около сто названия, най-известното от които вероятно е остеоартрозата.

Независимо от формите на артрита, съществуват редица симптоми, които винаги се наблюдават при възпаление на ставите – болка, хрущене на ставите при движение, почервеняване на кожата в областта на поразената става, оток в областта на ставата, ограничение в подвижността на ставите, деформация на ставите.

Съществуват обаче няколко основни причини за развитие на възпалителния процес в ставите, които предизвикват различните форми на артрит. Кои са те?

- Нарушения от автоимунен характер, които водят до ревматоиден артрит;

- Травми на ставите (от закритите травми често страдат големите стави, като коленната и тазобедрената);

- Заболявания, свързани с нарушената обмяна на веществата (подагричен артрит);

- Проникването вътре в ставите на вирусни или бактериални инфекции (например, след грип или ангина), по-рядко гъбични може да доведат до развитие на реактивен артрит. Към артритите от инфекциозен произход се отнасят и тези, които са предизвикани от пораяване на ставата от възбудители на туберкулоза и бруцелоза.

Сред разпространените форми на артрита често се среща псориатическият артрит, който се наблюдава приблизително при 30% от пациентите, страдащи от кожното заболяване псориазис. Точните причини за псориатичния артрит (както и самият псориазис) са неизвестни, обаче много съвременни учени смятат, че поражението на ставите при псориазис е обусловено от носител на някои варианти на определени гени.

Стоит также отметить, что среди распространенных форм артрита часто встречается псориатический артрит, который наблюдается приблизительно у 30% пациентов, страдающих кожным заболеванием псориазом. Точные причины псориатического артрита (впрочем, как и самого псориаза) неизвестны, однако многие современные ученые полагают, что поражение суставов при псориазе обусловлено носительством определенных вариантов некоторых генов.