Рибите могат да разпознаят себе си в огледалото, установили експериментално японски учени от Университета в Осака. Тези данни са първите по рода си и могат да свидетелстват за това, че рибите притежават зачатъци на самосъзнание.

По време на експеримента японските учени настанили в аквариум тропическа риба от семейство чистачи, които се срещат често в Япония. След това поставили огледало срещу стената на аквариума. Рибата моментално започнала да атакува своето отражение в него, показвайки, че го възприема като нашественик в собствената й територия. С времето обаче животното започнало да изучава движенията на своя „двойник“, движейки се нагоре и надолу по стените на аквариума и въртейки се около оста си. На петия ден от експеримента рибата се успокоила и престанала да реагира на случващото се в огледалото.

Продължавайки опита, учените нанесли маркировки по телата на четири риби, които също преминали през предишния етап от експеримента. И отново ги пуснали в аквариуми с огледала. Виждайки отражението си, три от рибите се опитали да изтрият белезите си, отърквайки се по дъното на аквариума. Резултатът позволил на учените да се уверят, че по този начин рибите са разпознали себе си в огледалото и демонстрирали вероятни признаци на самосъзнание.

Занапред въпросното откритие може да докаже, че интелектът на тези същества превъзхожда утвърдената представа за тях.

Въпросът за когнитивните способности на животните е един от най-важните проблеми на съвременната наука. Ако учените успеят да потвърдят, че и други представители на земната фауна могат да мислят, това ще застави човечеството сериозно да преразгледа задълженията си към животните.

Учените вече са открили явни когнитивни способности при шимпанзетата и делфините. Благодарение на откритието на учените от Осакския университет, при рибите се появил шанс да станат следващите в списъка на съществата, притежаващи зачатъци на разум.