Рибата изпитва болка? Много рибари твърдят, че това чувство не е познато на рибата. Дали това наистина е така? Изследователите от Университета в Ливърпул се заели да разберат вярно ли е това.

Учените проверили ефекта на различни стимули (нагряване, токов удар) върху риби от различни видове, уловени с помощта на нетравматична кука.

Оказало се, че златните рибки, на които въздействали с електрошок, през следващите три дни избягвали да влизат в онази зона на аквариума, в която е налице дразнещото устройство. Топлинният стимул предизвикал реакция на златна рибка и зебрата, която успели да отстранят само с болкоуспокояващи.

Дразнителите били много различни, самите риби били различни. Еднаквото било само, че този ефект сериозно променил поведението на животните. Симптомите, в допълнение към описаните по-горе, били различни: отказ от ядене, намалено ниво на активност, дори опит за някакво „почесване“ на увредената зона.

Рибите наистина изпитват болка - това трябва да се помни както от ветеринарни лекари и ихтиолози, така и от изследователи на болката. Не подценявайте рибата, казват учените. Така, например, зеленушката преминала „огледален тест“, който потвърдил наличието на самосъзнание в рибите.