Приготвената на пара риба съдържа по-малко токсини от варената, уверяват испански токсиколози от Университета в Севиля, според чието изследване в задушената само за две минути сладководна риба концентрацията на cylindrospermopsin – разновидност на цианотоксините, се понижава с 26%.

Докато при варенето концентрацията на веществото се понижава само с 18%, със съответния риск при употребата му. Още един важен извод на учените е, че вредните за организма биотоксини попадат във водата, която се използва за приготвяне на храната.

Цианотоксините се произвеждат от група бактерии, наречени цианобактерии, които се срещат основно в прясната вода. Това са нов вид токсини, които тепърва се изучават, затова в момента е сложно да се оценят рисковете за хората и околната среда, свързани с присъствието на цианотоксини във водата и храната.

Цианотоксините се съдържат и в растителните продукти, които напояват с токсична вода. Става дума най-вече за зърнените храни, рибата и мидите.

Сylindrospermopsin е най-разпространеният цианотоксин в света, който засяга черния дроб, бъбреците, сърцето, червата, белите дробове и мозъка на животните, уточняват учените. Попадането на този токсин в човешкия организъм може да предизвика главоболие диария, обезводняване и дори увреждане на бъбреците.