Кръстословиците повишават вниманието, укрепват способността към разсъждение и логично мислене и поддържат паметта, отбелязват британски учени от Университета Ексетър и Кралския Лондонски колеж, цитирани от The Daily Mail. Според британските учени кръстословиците стопират стареенето на мозъка за 10 години.

Учените анализирали данни за повече от 17 000 души и установили пряка връзка между честотата на решаване на кръстословици и скоростта за точното изпълнение на девет когнитивни задачи. Тези задачи проверявали вниманието, способността за разсъждение, паметта, включително и кратковременната. Колкото по-често и повече човек решавал такива кръстословици, толкова по-добре се справял с тестовете.

Неотдавна австралийски учени от Университета в Сидни доказали също, че за тренировката на мозъка кръстословицата е полезна не само за възрастните хора, но дори и за болните от Паркинсон. А колегите им от Университета в Пенсилвания са уверени, че модните програми от мобилните приложения не сработват за тренировки на мозъка, защото въобще не влияят на когнитивните показатели.