Млякото не укрепва костната тъкан, а отслабва, твърдят шведски учени. В продължение на две десетилетия учените изследвали 45 000 мъже и 60 000 жени, доказвайки, че редовната консумация на мляко не намалява риска от фрактура на костите. Нещо повече, жените, които пили по 3 чаши мляко на ден, страдали от фрактури по-често от тези, които пиели не повече от 1 чаша на ден.

Според статистиката хората, които редовно консумират мляко, имат с 60% повишен риск от счупване на бедрената кост и с 16% увеличение на всички други скелетни кости.

В същото време тези, които редовно консумират мляко, имат повишен риск и от смъртност. За мъжете този риск се увеличава с 3%, а за жените като – със цели 15%!

Изследователите открили много повече биомаркери на възпалението в тялото на любителите на млякото. И стигнали до извода, че за всичко е виновно високото ниво на захари в млякото, като глюкоза и галактоза.  Учените отдавна свързват D-галактозата с намалената продължителност на живота, с оксидативвия стрес, хроничното възпаление, невродегенерацията и промените в гените. Условието за това състояние е употребата на мляко по 1-2 чаши на ден в продължение на 5 години.

Разбира се, млякото е известно със съдържанието на калций, но твърде много калций, напротив, сериозно отслабва скелетната система.

Има обаче други продукти, които правят костите ни здрави. И учените ги изброяват.

Кефир и кисело мляко

Експерименти показват, че кисело-млечните продукти имат благоприятен ефект върху костната тъкан. Жените, които редовно консумират кисело-млечни продукти вместо прясно мляко, напротив, намаляват вероятността от счупване на костите с 10% и риска от смъртност с 15%. Доказана е и връзката на кисело-млечните продукти с намаляване на оксидативния стрес в организма.

Сирене

Струва си да се обърне внимание на подложените на ферментация млечни продукти и по-специално сиренето. Тези храни са богати на витамин К2, компонент, който е от съществено значение за укрепване на костите. Сиренето намалява риска от смъртност и елиминира други негативни ефекти върху организма. Вярно е, че само натурални сирена, като белите, Colby, Cheddar, Brie или Gruyeres са полезни, докато соевото сирене и други „преработени“ продукти не биха дали положителен ефект.

Нато

Това традиционно японско ястие, което се получава чрез ферментиране на соя, е много популярно сред хората в Азия и е известно с високото си съдържание на витамин К2. Изследователите отбелязват, че хората, които редовно използват Нато, имат по-здрави кости и изцелението на фрактури е много по-бързо. Това потвърждават и учените от Университета в Токио, които също са открили ползите от Нато в превенцията на костни фрактури.

Зелен чай

Според изследователите пиенето на 3 чаши зелен чай дневно може да намали риска от фрактури на тазобедрената става при жени и мъже над 50 години. Вероятността от фрактура на костта в този случай се намалява с 30%. Нещо повече, тексаските учени провели собствени изследвания и открили, че полифенолите в зеления чай подобряват здравето на костите само след 3 месеца редовна употреба и укрепват мускулите след 6 месеца.

Сини сливи

Учени от Университета на Флорида провели проучване на костната плътност при жените по време на менопауза. 50% от участничките в експеримента в продължение на 12 месеца ядели по 10 сушени сини сливи на ден, докато другата половина яли сушени ябълки. Резултатът показал, че дамите, които консумират сини сливи, имат по-висока костна плътност. Същият експеримент потвърдил, че употребата на сини сливи намалява и загубата на костна тъкан.

Нар

Знаем, че нарът ефективно премахва симптомите на менопаузата, един от които е именно загубата на костна тъкан. Проучвания върху женски плъхове, загубили костна маса по време на менопаузата, показват, че добавянето на семена и екстракт от сок от нар нормализират този показател в рамките на 2-3 седмици. Това означава, че яденето на нар помага на хората да избегнат изтъняването на костите и счупванията.

Портокали

Наричат често остеопорозата "скорбут на костите", защото липсата на витамин С влияе върху крехкостта на костите. Това потвърждават и проучвания, показващи, че при жени с нормални нива на витамин С в организма минералната плътност на костите е много по-висока. За здравето на костите е добре да ядете не само портокали, но и папая, ягоди, сладки чушки, брюкселско зеле, киви, пъпеши, ананаси и карфиол.