Активният полов живот удължава теломерите – крайните участъци на хромозомите, показало изследване на американски учени от Калифорнийския университет. От дължината на теломера зависи способността на клетките към деление и продължителността на живота.

Учените измерили дължината на теломерите при 129 жени. Оказало се, че при тези от тях, които през седмицата преди изследването са водили активен полов живот, крайните участъци на хромозомите са значително по-дълги, отколкото при другите, които не са правили секс. Тази взаимовръзка оставала неизменяема дори и когато учените отчитали и други фактори, които могат да повлияят на дължината на теломера, като качество в отношенията с партньора, стрес, индекс на телесната маса и така нататък.

В какво е причината за тази зависимост между секса и дължината та теломера, засега не е ясно. Както предполага в интервюто си в PsyPost водещият на изследването Томас Кабеса де Бака, за този феномен може да има няколко обяснения. Например, сексуалните отношения могат да са изглаждане на ефектите от стреса, понижавайки активността на системите, реагиращи на стреса, повишавайки активността на имунната система и по този начин да удължават теломерите.

Кабеса де Бака признава, че изследването има доста недостатъци. Например тесният спектър на участниците, както и неопределеността на причинно-следствените връзки. Не е изключено жените с по-дълги теломери да са просто по-сексуално активни, отколкото жените с къси теломери. Затова за потвърждение на получените резултати са необходими по-нататъшни изследвания.

Работата на учените от Калифорнийския университет е публикувана в списание Psychoneuroendocrinology.