Редовните тренировки спасяват от усложнения с COVID-19, съветва директорът на Центъра за мускулно-скелетни изследвания на Медицинското училище на Университета на Вирджиния Джен Ян в статия, публикувана в списанието Redox Biology.

Американският експерт има предвид извънклетъчната супероксидна дисмутаза (EcSOD), ензим, произвеждан от скелетните мускули по време на тренировка и разпределян в тялото с кръвообращение. EcSOD притежава мощни антиоксидантни свойства, предпазва клетките и тъканите от увреждане от молекулите на свободния кислород (от оксидативен стрес) и по този начин предотвратява различни заболявания. Проучванията на Ян и екипът му показват, че с много сериозни заболявания на белите дробове, сърцето и бъбреците нивата на EcSOD намаляват.

Експериментите с мишки показали, че блокирането на производството на ензим нарушава функционирането на сърдечно-съдовата и дихателната система, а увеличаването на съдържанието му, напротив, подобрява състоянието на организма.

Позовавайки се на данните, получени в хода на медицинските изследвания, Ян не се съмнява, че редовната физическа активност, която повишава нивото на EcSOD в жизненоважни органи, може да предотврати или поне да намали тежестта на най-животозастрашаващото усложнение на COVID-19 - остър респираторен дистрес синдром. С това усложнение белите дробове престават да насищат кръвта с кислород, в тях се натрупва голямо количество течност и пациентът трябва да бъде свързан с устройство за изкуствена белодробна вентилация (IVL).

Изследванията сочат, че само една тренировка е достатъчна за увеличаване на производството на EcSOD, което кара Ян да настоява хората да търсят възможности за физическа активност, дори докато са под карантина. Редовните упражнения са по-полезни за здравето, отколкото знаем, а защитата срещу тежка дихателна недостатъчност е само един пример, казва Ян.