Осем горили в сафари парка в Сан Диего се разболяли наведнъж. Учените наричат ​​това първият официално документиран случай на инфекция с COVID-19 сред приматите в Америка и може би по целия свят.

Водачът на сафари Лиза Питърсън разказва, че горилите живеят заедно в едно стадо. Именно това улеснило разпространението на вируса. Очевидно животните са се заразили от един от служителите, който също преди това е идентифицирал патогена. Мъжът страдал от болестта в асимптоматична форма, но при работа с горили той постоянно носел медицинска маска.

В момента здравето на приматите се наблюдава активно от ветеринарни лекари, докато състоянието им стане напълно задоволително. За да бъдат в безопасност, горилите получават витамини, достатъчно течности и храна, но засега не се нуждаят от специализирано лечение. Освен някои признаци на хрема и кашлица, приматите не са показали заплашителни симптоми.

 Тези 8 горили обаче остават в карантина, като нямат право да общуват с други животни. Учените се надяват приматите да се възстановят бързо. В дивата природа са известни случаи на коронавирусна инфекция, започващи от норки и стигащи до тигри, но това е първият официален случай на предаване на болестта на човекоподобни маймуни, пише The Daily Mai.