Пържената храна не е толкова вредна, колкото досега се смяташе и както твърдят повечето медицински специалисти. „Невинността“ на апетитната храна доказаха холандски учени.

Прието е да се смята, че пържената храна е опасна заради това, че в процеса на термична обработка „се насища“ с токсични съединения. Причината е в това, че фенолните съединения в хранителните продукти реагират с токсични алдехиди, които „се генерират“ в процеса на загряване на мазнината при приготвянето на храната.

Както установили холандски учени, акриламидът е основното химично вещество и потенциален канцероген, което се образува в процеса на пържене – не вреди на нито един от органите на храносмилателната система - нито стомаха, нито на червата, нито на задстомашната жлеза.

Специалистите твърдят, че при високи температури това съединение се неутрализира отново. Изследователите обаче имат съмнения относно взаимодействието на акриламида с ендокринните органи. Затова все пак, не прекалявайте с пържените храни, особено когато те са и пресолени. Но съвсем не е и задължително да ги изключвате от менюто си.