Консумацията на въглехидрати регулира ген в тялото, който може да намали риска от затлъстяване, хипертония, диабет тип 2 и други метаболитни заболявания, смятат екип от учени при Министерство на земеделието на САЩ. Това е добра новина за повечето хора. Лошата новина е, че високият прием на мазнини намалява тази защита и може да доведе до здравословни проблеми при тези, които редовно консумират мазни храни, обясняват американските изследователи.

Това е интересно за хранителни изследвания, защото дава представа за това как балансираната диета може да повлияе на здравето от гледна точка на единствен важен ген, наречен CPT1A, казва ученият от ARS д-р Чао-Кианг Лай. Не мога да твърдя, че яденето от всички въглехидрати ще предотврати диабет тип 2 и не мога да кажа, че избягването на мазнини ще ви предпази от затлъстяване. Балансираният прием на въглехидрати и мазнини обаче, може да е най-добрият начин за предотвратяване на метаболитни заболявания.

Изследванията на ARS показват, че високият прием на въглехидрати е свързан с по-ниски нива на гени, а високият прием на мазнини е свързан с по-високи нива.

В случая с гена CPT1A, това е специален химичен маркер, който седи върху гена и регулира нивата му. Този маркер се нарича "епигенетичен сигнал". Сигналът става по-силен или по-слаб в зависимост от храната, която ядем, което кара тялото да произвежда повече или по-малко от гена.