Какво бихте казали, ако можете да подобрите здравето на сърцето и мозъка си, само като промените диетата? Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Бостън установиха, че като ядете повече растителни храни като плодове и зелени листни зеленчуци и същевременно ограничавате приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини и животински продукти, можете да забавите развитието на сърдечна недостатъчност и в крайна сметка да намалите риска от когнитивен спад и деменция.

Сърдечната недостатъчност засяга над 6,5 милиона възрастни в САЩ. В допълнение към вредните ефекти върху няколко системи от органи, наличието на сърдечна недостатъчност е свързано с по-висок риск от когнитивен спад и деменция. По подобен начин промените в структурата и функциите на сърцето (ремоделиране на сърцето), които предхождат появата на сърдечна недостатъчност, са свързани с лошата когнитивна функция и здравето на мозъка.

Приемането на диети като средиземноморската и диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH), които се характеризират с висок прием на растителни храни, са някои от препоръките за начин на живот за предотвратяване на горещи вълни. Все още не е ясно дали диетата, която се фокусира върху храни, за които се смята, че са полезни за подпомагане на неврокогнитивното здраве, смекчава промените в структурата и функцията на сърцето (ремоделиране на сърцето).

Изследователите установили, че средиземноморската диета, която набляга на консумацията на плодове и листни зеленчуци, като същевременно ограничава приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини и животински продукти, има положителен ефект върху функцията на лявата камера на сърцето, която е отговорна за изпомпване на кислородна кръв в тялото.

Учените оценили диетичните и ехокардиографски данни на 2512 участници в Framingham Heart Study (Offspring Cohort), сравнили резултатите от средиземноморската диета с измервания на сърдечната структура и функция и установили, че диетата, която се фокусира върху храни, за които се смята, че поддържат неврокогнитивното здраве омекотява и ремоделирането на сърцето.