И пак настъпва понеделник. И пак трябва да ставаме рано цялата седмица… А има хора, които го правят, дори и когато не са принудени да ходят на работа.

Как да си изградим навик за ставане рано сутрин? Този въпрос задава почти всеки от нас. И вижте какво съветва американският треньор по личностен растеж и продуктивност Дан Лука.

Ставането в пет сутрин буквално промени живота ми. Всичко, което имам в момента, дължа на този навик. От пет години насам аз ставам в пет сутринта, а в почивните дни го правя в седем.

Въпросът обаче не е само в навика, защото както винаги, дяволът се крие в дребните неща.

Два са супер важните фактори – как и защо. Ако се си отговорите на тези въпроси, резултатът ще е в най-добрия случай среден.

По данни на учените от Фондацията по съня в Щатите, възрастният човек се нуждае от седем до девет часа сън.  По този начин може да си направите сметка, като върнете с осем часа назад времето за ставане. Така ще си изясните кога е най-добре да лягате вечер. Аз лично съм на 36 години и спя по седем часа през нощта, като в делничните дни си лягам в 22.30 и сутрин ставам в 5.30.

Сега за стратегията.

Защо!

Както и във всяко друго начинание - има ли желание, възможности ще се намерят. Ако желанието ви не е достатъчно силно или е недобре формулирано, резултатът може да бъде разочарование.

И така , защо е толкова важно да ставаме рано? Има само два отговора:

Това ви е необходимо.

И

Вие го искате.

Ако става дума за първия вариант, всичко е много просто: няма избор – няма проблеми.

Примери: работите първа смяна, имате малко бебе, което изисква много внимание, пътят ви до работата е много дълъг и затова трябва да ставате рано… Такива случаи могат да продължат до безкрай.

Някои бързо превключват на автопилот, за другите обаче това се оказва сурово изпитание. И то едва ли може да се нарече балансиран начин на живот.

Ако обаче за вас се отнася вторият вариант, то ще ви трябва мотивация. В студено тъмно утро да се измъкнете от топлата постеля – заради какво?!

Когато човек става доброволно в пет сутринта и е доволен от това, то той най-често гори в работата си, или пък използва ранната утрин за лично време, за да се зареди с енергия, да прочисти главата си пред дългия ден, да премисли целите си и да си изясни нещата, докато околните все още спят.

Тъкмо затова много велики хора стават прекалено рано. Те обичат да са в тонус – както в живота, така и в работата. И се стараят да организират дневния си ред, а не да зависят от чужди програми и обстоятелства.

Да си припомним времето на ставане на някой от най-продуктивните велики хора:

Роберт Ейгър, ген. Директор на Disney – 4.30 часа

Тим Кук, ген. Директор на Apple — 4:30 часа

Говард Шулц, ген. директор на Starbucks — 5:00 часа

Андреа Юнг, ген. Директор на AVON — 4:00 часа

Ричард Бренсън, ген. Директор на Virgin — 5:45 часа

Задайте си въпроса: какво ви движи?

Ако нямате силно желание да успеете да свършите нещо сутринта, няма да ви се получи да станете рано.

И трябва да спазвате още едно важно условие: през деня нямате възможност да свършите това.

Възможно е да се заседявате през нощта заради важни задачи – нов бизнес, интересна книга или просто нов филм по телевизията. Но става така, че вие вече не сте продуктивни, тъй като сте оставили важноте задачи за по-късно.

Много по-добре е да посветите на тях утрото, когато сте все още бодри и пълни с енергия. Освен това сутринта никога нищо не е наложително – в шест на разсъмване никой няма да ви потърси за среща, и дори СМС няма да смути спокойствието ви. По този начин ресурсите ще бъдат използвани за най-важните задачи.

Как?

Да предположим, че сте намерили своето „защо“. Сега трябва да разработите най-добрата стратегия за реализация, съгласувана с потребностите ви.

Най-простичко е да се научите всяка следваща седмица да ставате с пет минути по-рано.

Ако сега се събуждате в девет сутринта например, само шест месеца ще ви трябват, за да доведете това време до седем сутринта. А после от седем до пет часа…

Хитростта е в това, че за да станете рано сутринта, ще се наложи също толкова по-рано да легнете да спите. Това е най-важното.