Мозъчният тумор може да се появи на всяка възраст, но рискът от патология нараства с възрастта. Повечето мозъчни тумори се срещат при хора на възраст 45 години и повече.

Мозъчният тумор е 22-ият най-разпространен рак в света, класиран на 12-то място в статистиката на смъртността. Мозъчните тумори по честота заемат петото място сред туморите на други места.

В повечето случаи ранните симптоми са същите, пише The heart soul.

Основните симптоми на рак на мозъка

Главоболието е най-често срещаният начален симптом на мозъчен тумор. Може да се появи или да се засили през нощта или сутринта, както и по време на стрес и физически натоварвания.

Промяна в зрението. За тумор в мозъка може да подсказва и промяна в зрението - неговата загуба или замъгляване.

Постоянно чувство на гадене, тревожност или лошо усещане също са свързани с мозъчните тумори.

Усещане за слабост от едната страна на тялото показва тумор в челния лоб на мозъка. Най-често туморът е разположен от противоположната страна на тази, където чувствате слабостта.

Проблеми със запаметяването. Ако имате проблеми със запаметяването, това може да причини мозъчен тумор. Кратката загуба на памет обикновено е по-забележима от загубата на памет, която възниква за дълъг период от време, затова обърнете внимание на тези симптоми.

Ако се почувствате леко замаяни и имате необичайни усещания в ръцете или краката, трябва да се притеснявате от възможността за поява на мозъчен тумор. Възможно е също да се появят затруднения с контрола на мимиките на лицето, комуникацията и преглъщането.

Внезапните спазми или припадъци, причинени от необичайна електрическа активност на мозъка, също подсказват рак. Такива симптоми се характеризират с неволни движения на тялото и промяна в съзнанието.