Прост онлайн калкулатор, който изчислява риска от смърт в случай на инфекция с коронавирус COVID-19, е разработен от учени в изследователски център в Гдиня, Полша. Той е предназначен за оценка на риска от смърт при човек, при когото е потвърдена лабораторно нова коронавирусна инфекция.

Отчитат се най-новите научни изследвания за нов тип коронавирус и актуална световна статистика. За да определите вероятността от смърт, просто попълнете кратък формуляр онлайн.

Изчисляването отчита възрастта, пола и четири ключови типа съпътстващи заболявания: хипертония, диабет, рак, сърдечни заболявания. Според нейните създатели калкулаторът изчислява колко пъти вероятността човек да умре с този набор от хронични заболявания е по-висока, отколкото за хора без тези натоварвания.

Вероятността за смърт сред здрави хора също се оценява. Например при човек на възраст 33 години без хронични заболявания рискът от смърт поради коронавирус е 0,02 - 0,03 процента. При 50-годишен мъж с пълен набор от тези хронични заболявания рискът да умре от COVID-19 достига 6,36 процента, а при жени с подобни показатели той е почти наполовина.

Според един от създателите на калкулатора, доктора на медицинските науки Петро Бандош, рискът от смърт от коронавирус много зависи от начина на живот и заболяванията, които човек има. Точно затова бил ценен калкулаторът, създаден от него и неговите колеги, каза той.