Свинската сланина съдържа арахидонова киселина, която се отнася към ненаситените мазнини и представлява една от незаменимите мастни киселини. Тя влиза в състава на клетъчните мембрани и е един от ензимите в клетките на сърдечния мускул, а също така участва в холестеролния обмен. Сланината съдържа и други незаменими мастни киселини. По съдържанието им – до 10%, сланината изпреварва маслото. Тъкмо затова биологичната активност на сланината е в пет пъти в повече, отколкото при маслото и в говеждата лой.

Що се отнася до наситените мазнини, които също не са малко в сланината, те трябва да ви плашат за холестеролния обмен само в случай, ако злоупотребявате с този продукт. Ако ядете сланина в разумни количества, то няма защо да се страхувате от атеросклероза. Особено ако ядете сланината със салата от сурови зеленчуци, залети с шарлан и натурален ябълков или винен оцет, който е силен антиоксидант.

Свинската сланина се използва широко в народната медицина. Прилагайки я външно, тя често оказва по-голям ефект от редица различни патентовани мазила. Вижте в какви случаи помага успешно.

При болки в ставите. Вечер ги мажете с топена сланина – свинска мас, покрийте отгоре с хартия за компреси и превържете с вълнен шал Оставете компреса през цялата нощ. Вместо свинска мас може да използвате стара свинска сланина, смляна на месомелачка, в която се добавя малко мед.

При нарушена подвижност на ставите след травми. Смесвате 100 г свинска мас със супена лъжица готварска сол и втривате в областта на ставата. След това поставяте отгоре сгряваща превръзка.

При мастит. Към възпаленото място прилепвате прясна, а не осолена сланина.

При мокра екзема. Достатъчни са 2 супени лъжици претоплена безсолна свинска мас, които смесвате с 2 жълтъка от кокоши яйца, 100 г беладона и литър сок от жълтениче. Разбърквате добре и оставяте сместа да престои 2-3 дни. После с нея мажете болните места.

При зъбобол. Неголямо парче сланина без кожа, почистена от солта, се прилепва към болния съб между венеца и бузата за 15-20 минути. Болката в зъба постепенно ще утихне.

При шипове на петата. За тях ще ви помогне смес от 100 г мас от неосолена свинска сланина, сурово кокоше яйце и 100 г оцетна есенция. Слагате съда със сместа на тъмно до пълното разтваряне на сланината и яйцето, като периодично разбърквате. Преди процедурата накисвате петата в гореща вода, след което към болното място прикрепвате тампон, попит с мазилото. За по-добро закрепване на тампона може да обуете чорап. Мазилото се нанася вечер, а сутринта остатъците се отмиват с топла вода. Продължителността на лечението е 5 дни.