Различните видове алкохол влияят по различен начин на човека, показало изследване на британски учени от Кралския колеж в Лондон и техни ирландски колеги от Университета в Бангор.

Червеното вино например отпуска и настройва романтично, докато водката и уискито  - напротив, зареждат с енергия и провокират агресия, пише The Daily Mail. Това доказало изследването с участието на 30 000 души от 21 държави.

Освен отпускането и появата на усещане за лична привлекателност, червеното вино може да направи човека плачлив и уморен. Бялото вино влияе също като червеното, но ефектът от него е по-слабо изразен.

Силните алкохолни напитки са свързани с агресия и безпокойство. Затова те придават сила и правят човека много по-уверен. Бирата пък едновременно и отпуска, и дава увереност в силите на човека.

Разликата в реакциите на хората е обусловена и от уникалния състав на напитките, и от обстановката, в която ги употребяват, коментират учените. Така например етанолът сам по себе си е еднакъв, независимо от напитката. Хората обаче пият по различен начин. Концентратите, като водката например, се пият бързо, на един дъх и в много случаи без мезе. Така етанолът постъпва бързо в организма и в голяма концентрация. Това може да прелее в ускорено стимулиране на нервната система и невъзможност за контролиране на импулсното поведение. Виното на свой ред обикновено се пие заедно с храната в по-спокоен режим, коментират учените.

А както се казва, изборът остава за вас.