Чували сме за някои предимства на късното раждане, но американски учени ги потвърждават. Те открили връзка между възрастта на майката-първескиня в момента на раждането, броя на бременностите и дълголетието.

Средната възраст не само на американките, които раждат за първи път рязко се е покачила за последните 40 години. Това е обусловено от социално-икономически фактори като по-достъпното образование, последвано от растеж в кариерата.

Новото изследване на учени от медицинското училище към Калифорнийския университет в Сан Диего показало, че ако жените избират майчинство в по-късна възраст, това може да увеличи шансовете им да доживеят до 90 години.

Открихме, че жените, които са раждали първото си дете на след 25-годишна възраст, по-често доживяват до 90. Получените от нас данни показват още, че майките с повече от 2 бременности живеят по-дълго в сравнение с връстничките им, които са износвали само едно дете, разказва ръководителят на изследването Аладин Шадяб.

Учените подчертават, че резултатите от проучването им в никакъв случай не трябва да подтикват жените да отлагат раждането на първо дете, тъй като в по-късна възраст се появяват и различни усложнения, в това число хипертония и гестационен диабет.