Като закрито пространство самолетът се превръща в биологична бомба, ако на борда му има само един болен. Но има и друг проблем. Независимо от различните системи за филтриране, въздухът в самолета е пълен с токсични вещества, попадащи от изгорелите газове. Вследствие на това се развива „аеротоксичен синдром“ – качеството на зрението на пасажерите се влошава, могат да започнат спазми, гадене, диария и проблеми с дишането, появяват се пристъпи на депресия и изпадане в паника, пише The Daily Mail.

Често пострадалите от синдрома се нуждаят и от медицинска помощ. Жертви на синдрома са и пасажерите, и стюардесите, и пилотите. Тоест токсичните изпарения, проникващи в самолета, заплашват директно безопасността на всички в самолета. Експертите дори разказват за случаи на перманентни неврологични увреждания, които възникват вследствие на синдрома.

В повечето съвременни самолети вътрешното пространство се запълва от рециклирана въздушна смес и топъл сгъстен въздух, който постъпва от двигателите. Има специални клапи, които са предназначени за отделяне на горивото и затопления въздух от двигателите. Но често стават и течове. И тогава органофосфатите от нагрятото гориво в двигателя попадат във въздуха.

Изключение прави Boeing 787 Dreamliner. В него въздухът се вкарва от атмосферата с помощта на електрически компресори. Специалистите призовават към инсталирането на допълнителни филтри, заради доста случаи на отравяне от двигателите от 50-те години на миналия век. Има данни дори и на летални изходи.