Откриването на първото „кафене“ за пушене на медицинска марихуана се състоя в израелския град Беер Шева, съобщи инициаторът на проекта „Легализация сега“ Амит Мрено, цитиран от израелския информационен портал Mako.co.il.

Първото подобно кафе в Израел може да бъде посетено от хора със специално разрешение за употреба на марихуана за медицински цели. В заведението осигуряват необходимите аксесоари за пушене. Нашата цел е да създадем такива места в цялата страна и това е начинът да легализираме марихуаната в Израел, казва Амит Мрено.

Ако преди това гледахме на пациента, който използва марихуана като на наркоман, днес обясняваме, че марихуаната е нещо здравословно и обществото трябва да промени отношението си към нея, добавя той. В рамките на проекта се предвижда провеждането на разяснителни мероприятия за хората, които ще посещават „кафенето“.

Използването на медицинска марихуана на обществени места в Израел е забранено със закон, така че мястото, където ще бъде разрешено да се използва такава марихуана, ще бъде затворено, а в кафенето ще се допускат само болни със специално разрешение за пушене.

Наскоро съобщихме, че Законът за легализация на употребата на марихуана е утвърден от правителството на Израел през 2017 година.

Повечето страни криминализират производството, разпространението или притежанието на марихуана. В началото на XXI век около 40 държави започнаха да провеждат политика на частична или пълна легализация на марихуаната, ограничавайки главно количеството наркотици, разрешено за съхранение и употреба.