Като цяло има много ползи за Американският пивовар Майк Замзов, собственик на пивоварна Bull Falls във Уосау, Уисконсин, откри помещения за пиене на бира и кардио йога във фабриката си. Той смята, че тренировките и бирата ще увеличат печалбата му.

Според самия Майк идеята не се е родила от нищото. Той прочел, че хората, които пият умерено, са склонни да спортуват повече и от тийнейджърите.

Пивоварът видял с очите си успеха на комбинацията от бира и спорт, когато на 5-километровият благотворителен пробег Bull Falls (с бира за всички участници) лесно събрали 17 000 долара за ветеранската програма на Never Forgotten Honor Flight.

Замзов смята, че бирените събирания след фитнес ще помогнат на начинаещите да се включат и да не се отказват от тренировките. Това изобщо не е същото, както ако бързо се приберете след фитнес – все има някои, който в крайна сметка се отказва от изтощителните упражнения и решава, че може да мине и без тях.

Съвсем друго е, когато от фитнес залата влезете направо в бара, където опознавате всички и намирате своята група за поддръжка. Изследванията вече показват, че положителното влияние на връстниците от залата е добър мотиватор за продължаване на тренировките.

Ваканционният фактор също играе роля. Обикновено спортните отбори празнуват победите си в бара. Но всъщност победите като такива не са задължителни, можете просто да отпразнувате победа над самия себе си, над вашия мързел и инерция, подсилвайки това усещане с бутилка добра бира, казва Майк.

С този подход са съгласни учените от катедрата по поведенческа неврология в университета в Хюстън.

Известно е положителното влияния върху сърдечно-съдовата система от пиенето на алкохол в умерени количества. В средиземноморската диета е включена ежедневна чаша вино, която много лекари препоръчват на пациентите като част от здравословната диета. Някои изследвания дори смятат бирата за алтернативен вид спортна напитка (ако добавите натрий и намалите съдържанието на алкохол в нея).

Съществува и теория, че алкохолът и физическите упражнения влияят на едни и същи мозъчни пътища. Известни са много паралели за това как мозъкът реагира на упражненията и на алкохола, казва Лий Лайзър от университета в Хюстън и пояснява, че и в двата случая мозъкът щедро освобождава допамин и ендорфини.

Друго нещо е, че всички ползи се отнасят само до умереното пиене. При преминаване на определена граница пътищата на въздействие на алкохола и спорта се разминават.