Много от нас имат неверни представи за правилата, по които трябва да се окаже първа помощ на пострадал. А както знаем, първите минути преди да е пристигнал лекарят са решаващи. Как най-правилно да постъпим?

Първо се погрижете за собствената безопасност

Най-напред трябва да определите какво ви заплашва, а след това – какво заплашва пострадалия. Защото ако и с вас се случи нещо, няма кой вече да ви помогне.

Правилно. Огледайте се добре, преценете обстановката и чак тогава звънете на номер 112.

Не докосвайте пострадалия

Оказалите се на мястото на произшествието смятат, че пострадалия непременно трябва да се приведе в правилно положение – с опънати ръце и крака и с изправен гръб. Така обаче, извличайки за краката човека от катастрофиралата кола, спасителят добавя към получените травми и още няколко. И то сериозни.

Правилно. Може да докосвате пострадалият в ПТП или пък паднал от високо само в случай, че има пряка заплаха за живота му – горящ дом, кола, наклонено дърво. Ако наоколо всичко е спокойно, не бива да обръщате пострадалия, да го повдигате или притеснявате с каквото и да било. Трябва да звъннете на бърза помощ, да спрете кръвотечението на пострадалия и да останете до него, като се опитате да го разговорите и подкрепяте.

Поставяйте турникет само в крайни случаи

Малцина знаят, че пристягане на кръвотечението с тампон или турникет се използва само за спиране на кръвотечения, които няма как да се спрат по друг начин. Когато например пострадалият е затиснат в колата и раната се намира в недостъпно място или има увреден голям кръвоносен съд и кръвта тече много силно.

Най-добре е да различавате тези неща не по оттенъка на кръвта – в стресово състояние се греши лесно, а по напора и височината на фонтана, тъй като артериалното кръвотечение, за разлика от венозното, е много силно.

Правилно. Най-напред трябва да притиснете добре раната. Със сгънато парче плат, с усукване на бинта или дори с ръка трябва да запушите мястото, откъдето изтича кръвта. Това е най-простият и ефективен начин за спиране на кръвотечението. Ако е необходимо да освободите ръцете си, а също ако трябва да задържите за дълго кръвотечението, заменете прякото притискане с ръка на раната с притискаща превръзка – стегната превръзка от руло бинт или сгънато парче плат, здраво привързани към раната с друг бинт или някаква материя. Турникетът се прилага само в случаи, когато кръвотечението не бива да се спре с пряко притискане на раната – тя е недостъпна, много голяма, не може да се затвори или раните са повече.

Не мажете изгореното с мазнина, а раните – с йод!

За да „охладят“ травмираната кожа, хората често я мажат с олио или масло, а в раните буквално изливат йод или други дезинфекционни средства.

Правилно. Изгореното трябва да се охлади със студена вода в продължение на минимум 10 минути, а най-добре е да са 20. Само след това може да се приложат препарати за лечение на рани.

Ако раната е дълбока, то най-добре не я обработвайте с нищо и колкото може по-скоро повикайте лекар. И повърхностните, и дълбоките рани – ако лекарят се забави, трябва да се промият с вода, по възможност струя от чешмата. Едва след това може да се обработват с антисептик като хлорхексидин например, който не съдържа спирт. Не се препоръчва използването на водороден прекис, който е слабо и неефикасно средство.

При премръзване затопляйте бавно кожата

Когато ушите и носът ви побелеят от студ, те губят чувствителност и много от вас започват да ги разтриват с ръце, с вълнени ръкавици или със сняг. Ушите се зачервяват бързо, а след това започват да ви болят. Чупливите нежни кръвоносни съдове не издържат и се пукат.

Правилно. Затопляйте кожата бавно. Пръстите на ръцете или краката може да загреете с топлината на тялото или да поставите във вода, която в началото е със стайна температура, а след това загрявате до 36-37 градуса. Затоплянето трябва да продължи не по-малко от 20-30 минути. Важното е в никакъв случай да не допускате повторно измръзване!

Потупвайте правилно по гърба задавения

Когато човек се задави с нещо, потупването по гърба, което правят околните с цел да го избавят от задушаване, не повишава рефлекса, а попадналата в гърлото троха не излита сама.

Правилно. Успокойте пострадалия, помолете го да направи няколко много бавни вдишвания и силно да откашля. При откашляне е добре да се наклони напред, за да може дихателните пътища от вертикално положение да преминат в хоризонтално. Три-четири такива вдишвания и издишвания – и откашлянето ще се засили.

Но ако човек не може да кашля, не може да каже нищо и се зачервява пред очите ви, тогава директно го наведете напред колкото може по-силно, а после го ударете няколко пъти силно с длан по гърба между лопатките. Ако и това не помогне, трябва да застанете зад него, да обхванете корема над пъпа му с две ръце и няколко пъти рязко да го притиснете към себе си. Само така може да спасите живота на човека, избутвайки заседналата хапка от дихателните му пътища.

Не давайте алкохол на пострадалия

Колкото и да се мъчи пострадалият, не бива да пие алкохол. Дори и ако му е много студено или много тежко. Опияненият човек ще почувства изменение в болковата чувствителност, но уви, това само ще му навреди. Защото той ще започне да шава, което е опасно. А и лекарите няма да могат да му дадат несъвместими с алкохола лекарства.

Правилно. Не давайте на пострадалия да пие каквото и да било, най-малко пък алкохол.