Екип израелски учени съобщиха, че са на прага на откритие на лекарство срещу рак. Вярваме, че след година ще предложим пълно излекуване от рака, твърди д-р Дан Аридон от изследователската компания AEBi.

Нашето лечение ще е ефективно още от първия ден, то ще продължава само няколко седмици и ще има минимални или никакви странични ефекти. Стойността на лечението ще е доста по-евтина от другите процедури на пазара, уверяват учените.

Обнародваната от екипа учени информация в интервю по The Jerusalem Post звучи фантастично. Имайки предвид как всеки ден в света се поставят 18,1 млн нови диагнози за рак.

Лекарството MuTaTo (multi-target toxin, многоцелеви токсин) е наречено технология на разрушението на рака с най-висока цел. То използва комбинация от анти-ракови пептиди и токсин, който целенасочено убива раковите клетки. Именно комбинираните пептиди позволяват окончателното унищожаване на раковите клетки и не допускат тяхната мутация, и развитието на лекарствена резистентност.

Лечението с MuTaTo ще бъде индивидуално. От всеки пациент ще се взема проба за биопсия, след което за него ще се подготвя специално особен коктейл.

В настоящия момент учените са приключили първия стадий от изследователския експеримент върху мишки. Те успели да блокират ръста на човешките ракови клетки без да допуснат страничен ефект за здравите клетки.

Лекарството се намира на прага на клиничните изпитания, за които ще са необходими няколко години. Но учените са уверени, че резултатите им са последователни и възпроизводими и срокът за поява на лечението ще е по-кратък.