Вегетарианството увеличава риска от инсулт поради развиващ се дефицит на някои витамини в диетата, твърдят учени от Оксфордския университет. В продължение на 18 години те наблюдавали 50 хиляди души и установили, че вегетарианците и веганите са с 20% по-висок риск от инсулт от месоядците.

Рискът се повишава главно поради хеморагичен инсулт, причинен от кървене. Проучването показало, че вегетарианците и веганите имат по-нисък холестерол в кръвта и по-ниски нива на ключови витамини, включително В12. В същото време било установено, че вегетарианците имат 22% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания от месоядните. При пескетарианците (те избягват месо, но ядат риба) рискът се намалява с 13%.

Според учените вегетарианската диета не бива да се разглежда като самоцел. Тя трябва да се разглежда само в контекста на допълнителни промени в диетата и начина на живот. Експертите препоръчват месоядците да намалят консумацията си до 90 грама червено или преработено месо на ден. Обаче пълният отказ от месо явно не си струва.