Стареенето на организма започва тогава, когато се влошава работата на всички негови органи и системи.

Най-вреден за организма е окислителният стрес, който разрушава здравите клетки и пречи на делението им. За ускоряване на окислителния процес и, съответно – на стареенето, помагат захарните изделия, както и пшеничните храни, дори когато те са пълнозърнести.

В организма непрекъснато се извършват процеси на гликиране – преработка на глюкозата, обясняват диетолозите. Крайните продукти на тази биохимична реакция – гликотоксините, увреждат белтъците и липидите, което обостря окислителния стрес в клетките.

Пълнозърнестата пшеница съдържа особен вид въглехидрати - амилопектин А, който повишава нивото на глюкоза в кръвта дори повече от самата захар, установили учените. А високото ниво на глюкоза е питателна среда за гликотоксините.

В пшеничните продукти има също и глутен. И ако готовата продукция е опакована, в нея се натрупват акриламиди. Тези съединения нарушават обмена на липидите, повишават риска от развитие а рак и диабет. Под въздействието на съставките, постъпващи в организма с макароните, хляба и кифличките, се обострят възпалителните процеси в организма.