Всички знаят, че пушенето е свързано с повишен риск от рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и съкратена продължителност на живота. Но това не е всичко. При мъжете пушачи кръвните клетки често губят…Y-хромозомите.

Шведски учени от университета в Упсала установили, че при мъжете пушачи се срещат с от 2 до 4 пъти по-малко кръвни клетки, не съдържащи Y-хромозоми. Това било доказано с анализ на здравословното състояние на 6000 шведи. Освен кръвен анализ, учените взели под внимание възрастта на участниците, техните заболявания, навиците извън пушенето и много други фактори. Всички участници не били засегнати до момента от загуба на Y-хромозоми в кръвните клетки.

Преките доказателства, че изчезването на “чисто мъжката” Y-хромозома в отделните клетки предизвиква конкретни заболявания, няма. Неотдавна обаче в ново изследване бе открита асоциация между загубата на тези хромозоми и ранната смърт, както и от повишената честота на различните форми на рак.

Има и хубава новина за пушачите – загубата на Y-хромозоми е обратима. Ако спрете да пушите, броят на кръвните клетки с пълен набор хромозоми се възстановява. При бившите пушачи честотата на изчезване на Y-хромозоми в кръвните клетки намалява при стареенето, и пушенето може би не е главната причина за този процес.

Авторите на изследването вече са основали организация CRAY Innovation, чиято задача е да разработят тест за определяне каква е вероятността мъжът да заболее от рак заради това, че кръвните му клетки са загубили значително количество Y-хромозоми.